
Fyllig, krämig och rökig comfort food med betoning på CARB-onara! Kanske så långt bort man kan komma från en äkta carbonara men det struntar vi i! Som namnet avslöjar så lagas denna rätt i princip alltid av min käre sambo. Jag brukar då passa på att ligga på soffan och inte göra ett skit.
Portioner: 2 rejäla
Tillagningstid: ca 30 min
Baconfräs
1 paket sojabacon
1 liten gul lök (eller 1/2 lök i normalsize)
4 klyftor vitlök (eller mer)
1 färsk chilifrukt
1 tsk chiliflakes
Olivolja
Salt & svartpeppar
Carbonarasmet
2 ägg
2 dl riven parmesan
1/2 dl matlagningsgrädde
1 tsk rökt paprikapulver (alternativt paprikapulver och en liten skvätt liquid smoke)
Rikligt med salt & svartpeppar
Till servering
Linguine (OBS! Häll ej av pastavattnet, en del av det kommer att användas)
Bladpersilja
Osaltat smör (frivilligt)
Gör så här:
Sätt på pastavatten med salt i. Hacka gul lök, vitlök och chili.
Vispa ihop ägg, parmesan, grädde, flingsalt och svartpeppar samt paprikapulver (gärna rökt) i en bunke.
Lägg i linguine i det kokande pastavattnet. Fräs lök, vitlök och chili i en traktörpanna eller en vid stekpanna (gärna med höga kanter) på medelvärme tills löken blivit mjuk och gyllene. Lägg sedan i sojabacon och stek tills baconet fått lite färg. Salta, peppra och smaka av. Stäng av plattan och låt svalna tills pastan har kokat klart. Det är viktigt att baconfräset hunnit svalna när carbonarasmeten tillsätts, annars blir det äggröra (vilket visserligen är gott det med!).
Tillsätt linguine till baconfräset med hjälp av en pastaslev eller dylikt och rör runt noggrant.
Häll på carbonarasmeten och rör runt tills allt blandats. Tillsätt lite pastavatten (ca 2-3 msk), rör om noggrant och upprepa tills du är nöjd med konsistensen. Lyxa eventuellt till det extra mycket med en stor klick smör och rör om på nytt.
Servera med parmesan och rikligt med grovhackad bladpersilja.