Vego-ragu Bolognese

2020 var året jag lärde mig att en ÄKTA bolognese innehåller vitt vin och mjölk. Totalt förbryllad av denna nya insikt var jag tvungen att testa det samma kväll, och nu vet jag inte om jag kommer att göra på något annat sätt igen! Jodå det kommer jag nog, men jag är för evigt tacksam över att ha insett detta.

Vi börjar med en soffritto innan vegofärsen tillsätts, låter det bränna till något och déglacerar med det vita vinet innan vi tillsätter resten för att sedan låta grytan stå i ugnen ett par timmar. Detta recept är alltså främst till för när man har möjlighet att vänta på maten ett par timmar. Har du tid att låta ragun stå i kylen till nästa dag? Ännu bättre. Ragun är nämligen riktigt trevlig att ha i kylen som rester, och kan t.ex. återanvändas till en lasagne! Observera att den mestadels kommer tillagas i ugn, och därför måste du tillaga den i en ugnssäker gryta.

Portioner: Minst 6 portioner
Effektiv arbetstid: Cirka 1 timme
Tillagningstid: Minst 3 timmar

Ingredienser:

Soffritto
3 morötter
1-2 gul lök
2 stjälkar selleri
3 vitlöksklyftor
Persiljestjälkar, cirka 5-10 gram (kan skippas)

Ragu
1 paket Anammas formbara färs (850 gram)
5 msk olivolja
2 dl vitt vin
3 dl mjölk
1 tomatkonserv av bra kvalité, gärna San Marzano (hela eller krossade)
4 msk tomatpuré
2 msk brynt schalottenlök-fond
2 msk kinesisk sojasås
Salt och svartpeppar
3 msk osaltat smör, ca 45-50 gram

Tillbehör:
Pasta
Parmesan
Färsk basilika
Svartpeppar
Olivolja

Gör så här:
Finhacka morötter, lök, selleri, vitlök och persiljekvistar, lägg i en ugnssäker gjutjärnsgryta (t.ex. en creuset) med 3 msk olivolja och fräs på medelhög värme i cirka 5-7 minuter tills det mjuknat. Tillsätt resterande 2 msk olivolja och färsen. Fortsätt fräsa en stund och tillsätt lite salt och svartpeppar. Sätt ugnen på 200 grader.

Häll upp tomatkonserven i en bägare och mixa med stavmixer. Tillsätt vinet i färsen, öka värmen något och låt koka upp. Tillsätt därefter mjölk, de mixade tomaterna, tomatpuré, fond och soja. Koka ihop och stäng därefter av värmen. Sätt på lock och flytta till ugnen. Sätt en timer på en timme.

När en timme gått, ta ut grytan ur ugnen och rör runt. Sätt tillbaka grytan i ugnen med lock på och sätt timer på 45 minuter.

När 45 minuter gått, sätt på pastavatten och när vattnet börjar koka, ställ om ugnen till grilleffekt och ta ut grytan, rör runt och skrapa på sidorna för att få ned eventuellt bränt i ragun. Ha i smöret och rör om lite snabbt. Tillsätt salt och svartpeppar efter smak och sätt in grytan utan lock i ugnen. Lägg i pastan i vattnet.

Riv parmesan och strimla basilika.

När pastan är al dente, stäng av plattan och spara 1,5-2 dl pastavatten. Häll av resten av vattnet och häll tillbaka pastan i pastagrytan. Ta ut grytan ur ugnen och rör om. Ha i 1,5 dl pastavatten (spara resten) i ragun och rör om. Skrapa loss så mycket bränt från sidorna som möjligt och rör ned i ragun.

Lägg därefter över ragu till pastan och rör runt försiktigt men ordentligt så att allt blandas. När du är nöjd med proportionerna, fördela i djupa tallrikar och tillsätt eventuellt lite mer pastavatten om du vill ha pastan lite krämigare. Lägg på parmesan, basilika, färskmalen svartpeppar och ringla slutligen på olivolja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.