Smörstekt gnocchi med svamp och salvia

En hel del smör men ändå en lätt och örtig rätt som passar finfint en vardags- eller fredagskväll, som huvudrätt eller förrätt och med variation i texturer från len gnocchi, brynt svamp, rostade nötter och spröda smörfriterade salviablad. Inspiration från en tjejkväll för längesedan på Kammakargatan i Stockholm.

Portioner: 3
Tillagningstid: ca 35 min

Gnocchi
400 g gnocchi
250 g skogschampinjoner
75 g valnötter
1 kruka färsk salvia
75 g smör
1 krm cayennepulver
Flingsalt
Svartpeppar
Olivolja
Ett par salviablad till slutet

Citronricotta
50 g ricotta
Finrivet citronskal från en liten citron

Till servering
Finrivet citronskal
Parmesan

Gör så här:
Sätt på vatten med salt i till gnocchin och plocka salviabladen (spara några blad till garnering).

Lägg i valnötterna i en liten stekpanna och rosta på låg värme. Håll koll på denna och skaka lite då och då tills det är dags att servera!

Ha i 50 g smör i en stor stekpanna på medelhög värme. När smöret har smält, lägg i de hela salviabladen jämnt fördelade i stekpannan. De ska nu bli ganska så mörka innan man vänder på dem. När de är färdiga, efter ca 2 min på varje sida, sätt av värmen, plocka varsamt upp dem och lägg dem på ett hushållspapper.

Har du kollat till valnötterna? Vad bra!

Grovhacka eller skär champinjonerna i exempelvis klyftor/halvor, beroende på hur stora de är. Ha i dem i salviasmöret som finns kvar i den stora stekpannan och sätt på medelhög värme. Låt svettas ett par minuter och ha i två nypor flingsalt, svartpeppar och cayennepulvret. Fortsätt att bryna svampen i ytterligare 4-5 min tills den fått en mörkt gyllene färg. Ha eventuellt i en skvätt olivolja om det blir för torrt.

Lägg i gnocchin i det kokande vattnet. Blanda samtidigt ricottan med det rivna citronskalet i en skål (spara lite zest till servering).

När gnocchin kokat klart, mer al dente än överkokt, ha i resten av smöret i den stora stekpannan. Lägg i gnocchin med t.ex. en hålslev. Rör hela tiden runt försiktigt. Gnocchin ska brynas lite lätt tillsammans med svampen och smöret. Finstrimla ett gäng färska salviablad och vänd runt dem i gnocchin. Smaka därefter av med flingsalt och svartpeppar.

Stäng av värmen på valnötterna och slarvkrossa dem grovt, antingen på skärbräda eller i mortel. Lägg upp gnocchin, riv parmesan grovt över och toppa med lite citronzest, valnötter och en klick citronricotta. Avsluta med de smörstekta salviabladen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.