
En hel del smör men ändå en lätt och örtig rätt som passar finfint en vardags- eller fredagskväll, som huvudrätt eller förrätt och med variation i texturer från len gnocchi, brynt svamp, rostade nötter och spröda smörfriterade salviablad. Inspiration från en tjejkväll för längesedan på Kammakargatan i Stockholm.
Portioner: 3
Tillagningstid: ca 35 min
Gnocchi
400 g gnocchi
250 g skogschampinjoner
75 g valnötter
1 kruka färsk salvia
75 g smör
1 krm cayennepulver
Flingsalt
Svartpeppar
Olivolja
Ett par salviablad till slutet
Citronricotta
50 g ricotta
Finrivet citronskal från en liten citron
Till servering
Finrivet citronskal
Parmesan
Gör så här:
Sätt på vatten med salt i till gnocchin och plocka salviabladen (spara några blad till garnering).
Lägg i valnötterna i en liten stekpanna och rosta på låg värme. Håll koll på denna och skaka lite då och då tills det är dags att servera!
Ha i 50 g smör i en stor stekpanna på medelhög värme. När smöret har smält, lägg i de hela salviabladen jämnt fördelade i stekpannan. De ska nu bli ganska så mörka innan man vänder på dem. När de är färdiga, efter ca 2 min på varje sida, sätt av värmen, plocka varsamt upp dem och lägg dem på ett hushållspapper.
Har du kollat till valnötterna? Vad bra!
Grovhacka eller skär champinjonerna i exempelvis klyftor/halvor, beroende på hur stora de är. Ha i dem i salviasmöret som finns kvar i den stora stekpannan och sätt på medelhög värme. Låt svettas ett par minuter och ha i två nypor flingsalt, svartpeppar och cayennepulvret. Fortsätt att bryna svampen i ytterligare 4-5 min tills den fått en mörkt gyllene färg. Ha eventuellt i en skvätt olivolja om det blir för torrt.
Lägg i gnocchin i det kokande vattnet. Blanda samtidigt ricottan med det rivna citronskalet i en skål (spara lite zest till servering).
När gnocchin kokat klart, mer al dente än överkokt, ha i resten av smöret i den stora stekpannan. Lägg i gnocchin med t.ex. en hålslev. Rör hela tiden runt försiktigt. Gnocchin ska brynas lite lätt tillsammans med svampen och smöret. Finstrimla ett gäng färska salviablad och vänd runt dem i gnocchin. Smaka därefter av med flingsalt och svartpeppar.
Stäng av värmen på valnötterna och slarvkrossa dem grovt, antingen på skärbräda eller i mortel. Lägg upp gnocchin, riv parmesan grovt över och toppa med lite citronzest, valnötter och en klick citronricotta. Avsluta med de smörstekta salviabladen.