
Ett riktigt grymt pastatillbehör med mycket hjärta! Vi låter den rena tomatsmaken piggas upp och lyftas av svartpeppar och oregano för att sedan rundas av och landa i en smörig dröm.
Portioner: 2
Tillagningstid: ca 45 min
Vegobullar
250 g vegetarisk formbar färs
1/2 gul lök, finhackad (andra halvan används i tomatsåsen)
1 vitlöksklyfta, finhackad
1/2 färsk chilifrukt, finhackad (andra halvan används i tomatsåsen)
3 msk cream cheese
1/2 msk brynt schalottenlöks-fond
1 tsk oregano
1 tsk svartpeppar
1 tsk rökt paprika
1 tsk chili flakes
1 msk olivolja
Tomatsås
1/2 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1/2 färsk chilifrukt, finhackad
1 msk olivolja
1 msk balsamicovinäger
1 msk tomatpuré
1 förp. krossade tomater
1/2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 lagerblad
1 tsk svartpeppar
1 msk oregano
1/2 dl grädde
2 msk osaltat smör
Till servering
Parmesan
Bladpersilja
Gör så här:
Finhacka lök, vitlök och chili och lägg tillsammans. Blanda färs, cream cheese, kryddor, fond och hälften av lök, vitlök samt chili (andra hälften ska användas i tomatsåsen) i en bunke.
Stek resten av lök, vitlök och chili i olivolja i en tjockbottnad kastrull tills det mjuknat. Häll i balsamicovinäger och låt fräsa i ca 10 sekunder och tillsätt sedan tomatpuré, krossade tomater och lägg i en buljongtärning tillsammans med vatten. Har du några trötta gamla tomatkvistar liggandes? Släng i dem! Ha i kryddorna och låt puttra under lock. Rulla under tiden bullar i önskad storlek. Vi föredrar ganska stora bullar i detta recept, ungefär 6 st bullar totalt.
Ta ur lagerblad och eventuellt tomatkvistar och mixa tomatsåsen i kastrullen med exempelvis en stavmixer till dess att den är hyfsat slät men gärna med lite småbitar kvar av tomat och lök! Ställ tillbaka på plattan och ha i grädde.
Lägg försiktigt i vegobullarna i tomatsåsen. Låt puttra ihop under lock på låg värme i minst 10 minuter, ha i smöret och servera slutligen tillsammans med pasta, riven parmesan och grovhackad bladpersilja!