Çılbır

Çılbır, Turkish eggs eller turkiska ägg? Kärt barn har många namn, men i grund och botten är det en yoghurt vispad över vattenbad med vitlök som serveras med pocherat ägg, chilismör och färska örter. Jag tyckte att det lät som en helgalen kombination när jag satt bakis på grymma Cirkusz i Budapest (rekommenderas för brunch), men jag föll pladask! ÄLSKAR denna rätt som kan serveras som frukost, brunch såväl som förrätt eller mellanrätt. Jag har utgått från Nigella Lawsons recept.

Örter som jag tycker funkar bra med denna rätt är dill, ramslök, gräslök, basilika, mynta och smörgåskrasse. Antingen kör man på en ört eller flera! Man kan även, som jag gjort ovan, toppa med rostade svartkumminfrön och torkad strimlad chili. Lite citronzest och några droppar citronjuice ger också en härligt fräsch syrlighet.

Om du redan är ett proffs på pocherat ägg eller helt enkelt har ett annat sätt än nedan så gör du som du brukar och hoppar över de stegen.

Portioner: 2
Tillagningstid: Cirka 30 minuter

Ingredienser:
2 ägg
2 tsk citronjuice
2 dl grekisk yoghurt
2 vitlöksklyftor
1 msk osaltat smör
1 tsk olivolja
1 tsk chiliflakes
1 tsk paprikapulver
2 msk färska örter (minst)
Flingsalt efter behag

Tillbehör:
Grillat surdegsbröd


Plocka fram och förbered följande:
Äggen
Sätt på en kastrull med vatten tillräckligt för att pochera två ägg och ta fram ett fat med hushållspapper på för de pocherade äggen. Ta fram två skålar till äggen, gärna med rundad botten, så att det är lätt att stjälpa i dem i vattnet. Ta även fram en sil (den behöver bara rymma ett ägg).

Yoghurten
Sätt på en kastrull med lite vatten och ta fram en värmetålig skål som helst inte nuddar vattnet i kastrullen.

Chilismöret
Ta fram en liten kastrull eller stekpanna till chilismöret.

Gör så här:
Skala och riv vitlöken och ha i yoghurt, vitlök och flingsalt i den värmetåliga skålen över vattenbadet. Rör och vispa lite lätt tills yoghurten är ljummen och konsistensen är som lättvispad grädde. Stäng av värmen och låt yoghurten ligga kvar i skålen över vattenbadet.

Smält smöret i den lilla kastrullen och bryn tills smöret är gyllenbrunt, men se till så att det inte bränns vid. Stäng av värmen och ha i olivolja, chili flakes och paprikapulver.

Knäck första ägget försiktigt i silen. Snurra lika försiktigt ägget i silen genom att röra silen i långsamma cirkelformer i cirka 20-30 sekunder så att vi blir av med det vattniga i äggvitan. Lägg därefter varsamt över ägget i en av skålarna, och upprepa samma procedur med det andra ägget. Pressa cirka 1 tsk citronjuice över varje äggvita.

Vattnet till äggen ska ha kokat upp men när äggen nu ska i så ska vattnet knappt sjuda. Stjälp försiktigt i de råa äggen i det heta vattnet och låt vara i 3-4 minuter beroende på hur rinnig du vill ha äggulorna. Plocka därefter upp äggen med en hålslev eller dylikt och lägg på hushållspappret.

Fördela yoghurten i två små djupa tallrikar, lägg sedan äggen högst upp på yoghurten och ringla det brynta chilismöret över yoghurten och ägget. Toppa slutligen med de hackade örterna och servera. Ät med gaffel, sked eller det grillade brödet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.